Mrst » Specials » Melk

Gezonde melksoorten

Gezonde melksoorten "Melk, de witte motor", zo klinkt de veel gehoorde slogan van het Nederlandse Zuivelbureau die ons in de jaren 80 aan de melk probeerde te krijgen. Al decennia lang worden melk en melkproducten aanbevolen in het dagelijkse voedingspatroon. Dit is niet voor niks, melk bevat namelijk veel gezonde voedingsstoffen.

Pasteuriseren

Melk is een simpel product dat al eeuwen lang door de mens gedronken wordt. Nog niet zo lang geleden werd melk alleen door boeren gedronken die het rechtstreeks van de koe consumeerde. De zogenaamde melkmeisjes promootte de melk later aan de stedelingen die toe de tijd nog weinig melk dronken omdat het niet voorhanden was. In deze tijd dronken de mensen de melk rauw en onbehandeld. Later, in de negentiende eeuw is uitgevonden dat melk langer houdbaar gemaakt kan worden door deze te pasteuriseren. In de twintigste eeuw werd er steeds meer melk gepasteuriseerd omdat dit veiliger is voor de mens. Vandaag de dag mag er alleen rauwe melk verkocht worden als er wordt vermeldt dat de melk voor consumptie gekookt moet worden.

Koeien

Niet alleen in de bewerking van de melk is er veel veranderd, ook de koeien zijn door de jaren heen veranderd. Er zijn rassen geselecteerd die veel melk geven en door kunstmatige selectie is de melkproductie per koe sterk verhoogd. Het komt steeds vaker voor dat melkkoeien op stal staan, omdat dit efficiënter en makkelijker voor de boeren is. De koeien krijgen vaak krachtvoer zodat de melkproductie hoog blijft.

Invloed op de gezondheid

Al deze ontwikkelingen hebben invloed gehad op de gezondheid van onze melk en de koeien. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat melk van de oer rassen beter blijkt te zijn. Ook melk van koeien die vaak buiten in de wei staan en melk van biologische koeien blijkt een betere vetzuursamenstelling te hebben waardoor deze gezonder is voor de mens. Tenslotte zijn er steeds meer aanwijzingen dat de bewerkingen van de melk ook de goede eigenschappen van de melk wegnemen. Melk is en blijft een gezond product, maar het kan gezonder door moderne ontwikkelingen achterwege te laten.
De samenstelling van A2A2-melk

De samenstelling van A2A2-melk

Naast magere melk, halfvolle melk, volle melk, biologische melk en weidemelk staat er nu ook A2A2-melk in de schappen. A2A2-melk is een soort melk die anno 2016 in Nederland steeds populairder wordt.…
Gezonde melk, A2 melk

Gezonde melk, A2 melk

Van oudsher is bekend dat melk goed voor de gezondheid is. Er wordt echter steeds vaker beweerd dat melk de gezondheid juist zou kunnen schaden. Melk zou slecht zijn voor de botten, melk zou allergieë…
Gezonde melk, Biologisch melk

Gezonde melk, Biologisch melk

Dat biologische voeding gezonder is dan gewone voeding is vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen. Een uitzondering geldt voor biologische melk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat bio…
Gezonde melk, geitenmelk

Gezonde melk, geitenmelk

Mensen drinken al eeuwen lang geitenmelk, maar door economische redenen drinken Nederlanders meer koemelk dan geitenmelk. Geitenmelk kan echter voordelen hebben ten opzichte van koemelk. Vooral voor m…
Gezonde melk, rauwe melk

Gezonde melk, rauwe melk

Al eeuwen lang drinken Nederlanders melk. De afgelopen decennia heeft de rauwe melk echter plaats gemaakt voor de bewerkte en gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk. Deze is volgens de voedsel- en w…
Gezonde melk, Weidemelk

Gezonde melk, Weidemelk

Koeien staan in Nederland al eeuwen lang in de wei. Vele mensen vinden een koe in de wei dan ook echt bij Nederland horen. Toch verwachten ze dat dit beeld gaat verdwijnen. Het aantal boeren die de me…
Helpt A2A2-melk bij een koemelkallergie?

Helpt A2A2-melk bij een koemelkallergie?

Voor mensen met een koemelkallergie worden alternatieven als sojamelk, rijstmelk en amandelmelk aangeboden. Deze smaken toch allemaal net wat anders dan koemelk. Maar er is ook een alternatieve koemel…
Gepubliceerd door Mrst op 30-03-2015, laatst gewijzigd op 08-11-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties