Gezonde melksoorten
"Melk, de witte motor", zo klinkt de veel gehoorde slogan van het Nederlandse Zuivelbureau die ons in de jaren 80 aan de melk probeerde te krijgen. Al decennia lang worden melk en melkproducten aanbevolen in het dagelijkse voedingspatroon. Dit is niet voor niks, melk bevat namelijk veel gezonde voedingsstoffen.
Pasteuriseren
Melk is een simpel product dat al eeuwen lang door de mens gedronken wordt. Nog niet zo lang geleden werd melk alleen door boeren gedronken die het rechtstreeks van de koe consumeerde. De zogenaamde melkmeisjes promootte de melk later aan de stedelingen die toe de tijd nog weinig melk dronken omdat het niet voorhanden was. In deze tijd dronken de mensen de melk rauw en onbehandeld. Later, in de negentiende eeuw is uitgevonden dat melk langer houdbaar gemaakt kan worden door deze te pasteuriseren. In de twintigste eeuw werd er steeds meer melk gepasteuriseerd omdat dit veiliger is voor de mens. Vandaag de dag mag er alleen rauwe melk verkocht worden als er wordt vermeldt dat de melk voor consumptie gekookt moet worden.
Koeien
Niet alleen in de bewerking van de melk is er veel veranderd, ook de koeien zijn door de jaren heen veranderd. Er zijn rassen geselecteerd die veel melk geven en door kunstmatige selectie is de melkproductie per koe sterk verhoogd. Het komt steeds vaker voor dat melkkoeien op stal staan, omdat dit efficiënter en makkelijker voor de boeren is. De koeien krijgen vaak krachtvoer zodat de melkproductie hoog blijft.
Invloed op de gezondheid
Al deze ontwikkelingen hebben invloed gehad op de gezondheid van onze melk en de koeien. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat melk van de oer rassen beter blijkt te zijn. Ook melk van koeien die vaak buiten in de wei staan en melk van biologische koeien blijkt een betere vetzuursamenstelling te hebben waardoor deze gezonder is voor de mens. Tenslotte zijn er steeds meer aanwijzingen dat de bewerkingen van de melk ook de goede eigenschappen van de melk wegnemen. Melk is en blijft een gezond product, maar het kan gezonder door moderne ontwikkelingen achterwege te laten.