Eten tijdens de zwangerschap
Gezond eten is belangrijk, vooral tijdens de zwangerschap. Het is daarom ook verstandig om in deze periode van je leven extra op je eetpatroon te letten. Een aantal voedingsmiddelen zullen nu extra belangrijk zijn, maar er zijn ook producten waarmee je juist op moet letten omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren baby. Het blijkt dat hier nog al eens misvattingen over bestaan. Een uitgebreide uitleg over de gevaren en de herkomst van deze gevaren kunnen soms meer duidelijkheid geven.
Eten tijdens de zwangerschap
Lijstjes met producten die wel en niet mogen tijdens de zwangerschap zijn overal te vinden. Zo zouden (half) rauwe producten als biefstuk, sushi en sashimi, rauwe eieren en rauwe melk of kaas van rauwe melk gevaarlijk zijn. Voor zwangere vrouwen geldt dan ook het advies om rauwe dierlijke producten te mijden. Toch is dit advies niet in alle gevallen juist. Er zijn namelijk rauwe producten die geen kwaad kunnen tijdens de zwangerschap, maar er zijn ook producten die niet rauw zijn, maar wel gevaren kunnen opleveren tijdens de zwangerschap. Om een goede risico inschatting te maken of een product nu wel of niet schadelijk is, is het van groot belang om meer te weten te komen over de bron van het gevaar.
Gevaarlijk eten tijdens de zwangerschap
Er zijn een aantal zaken waar zwangere vrouwen op moeten letten, dat zijn Listeria, toxoplasmose, te hoge dosis vitamine A, cafeïne, alcohol, bepaalde kruiden en vervuilde vis. Om te beoordelen of een product veilig is zal er een risicoanalyse gemaakt moeten worden met de kans dat het product een gevaar vormt. Er kan namelijk niet zomaar gezegd worden dat alle rauwmelkse kazen een risico op besmetting met Listeria vormen, net zo min is het eten van boter tijdens de zwangerschap altijd veilig.
Wat wel te eten
Wat men vooral niet moet doen tijdens de zwangerschap is uit voorzorg een groot aantal voedingsmiddelen mijden. Zo bevat vette vis waardevolle visvetzuren. Deze helpen hart- en bloedvaten gezond te houden. De omega-3 vetzuren dragen ook bij aan het zenuwstelsel van het kind. Kaas bevat veel calcium wat essentieel is voor de opbouw van de botten van de baby. Groente en fruit bevatten vele vitamine en mineralen, waarvan zwangere vrouwen extra veel nodig hebben. Zo zijn er nog wel tientallen producten te noemen die juist heel waardevol zijn voor zwangere vrouwen, maar die soms gemeden worden door mogelijke gevaren. Je vindt hier van een aantal producten uitgebreide informatie over de risico's van het eten van deze producten tijdens de zwangerschap. Sommige producten zullen gewoon gegeten kunnen worden, terwijl deze juist vaak gemeden worden. Andere producten worden juist vaak gegeten, terwijl deze best eens een gevaar zouden kunnen zijn.