Mrst » Specials » Zwanger en eten

Eten tijdens de zwangerschap

Eten tijdens de zwangerschap Gezond eten is belangrijk, vooral tijdens de zwangerschap. Het is daarom ook verstandig om in deze periode van je leven extra op je eetpatroon te letten. Een aantal voedingsmiddelen zullen nu extra belangrijk zijn, maar er zijn ook producten waarmee je juist op moet letten omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren baby. Het blijkt dat hier nog al eens misvattingen over bestaan. Een uitgebreide uitleg over de gevaren en de herkomst van deze gevaren kunnen soms meer duidelijkheid geven.

Eten tijdens de zwangerschap

Lijstjes met producten die wel en niet mogen tijdens de zwangerschap zijn overal te vinden. Zo zouden (half) rauwe producten als biefstuk, sushi en sashimi, rauwe eieren en rauwe melk of kaas van rauwe melk gevaarlijk zijn. Voor zwangere vrouwen geldt dan ook het advies om rauwe dierlijke producten te mijden. Toch is dit advies niet in alle gevallen juist. Er zijn namelijk rauwe producten die geen kwaad kunnen tijdens de zwangerschap, maar er zijn ook producten die niet rauw zijn, maar wel gevaren kunnen opleveren tijdens de zwangerschap. Om een goede risico inschatting te maken of een product nu wel of niet schadelijk is, is het van groot belang om meer te weten te komen over de bron van het gevaar.

Gevaarlijk eten tijdens de zwangerschap

Er zijn een aantal zaken waar zwangere vrouwen op moeten letten, dat zijn Listeria, toxoplasmose, te hoge dosis vitamine A, cafeïne, alcohol, bepaalde kruiden en vervuilde vis. Om te beoordelen of een product veilig is zal er een risicoanalyse gemaakt moeten worden met de kans dat het product een gevaar vormt. Er kan namelijk niet zomaar gezegd worden dat alle rauwmelkse kazen een risico op besmetting met Listeria vormen, net zo min is het eten van boter tijdens de zwangerschap altijd veilig.

Wat wel te eten

Wat men vooral niet moet doen tijdens de zwangerschap is uit voorzorg een groot aantal voedingsmiddelen mijden. Zo bevat vette vis waardevolle visvetzuren. Deze helpen hart- en bloedvaten gezond te houden. De omega-3 vetzuren dragen ook bij aan het zenuwstelsel van het kind. Kaas bevat veel calcium wat essentieel is voor de opbouw van de botten van de baby. Groente en fruit bevatten vele vitamine en mineralen, waarvan zwangere vrouwen extra veel nodig hebben. Zo zijn er nog wel tientallen producten te noemen die juist heel waardevol zijn voor zwangere vrouwen, maar die soms gemeden worden door mogelijke gevaren. Je vindt hier van een aantal producten uitgebreide informatie over de risico's van het eten van deze producten tijdens de zwangerschap. Sommige producten zullen gewoon gegeten kunnen worden, terwijl deze juist vaak gemeden worden. Andere producten worden juist vaak gegeten, terwijl deze best eens een gevaar zouden kunnen zijn.
Zwanger en knakworst

Zwanger en knakworst

Knakworsten zijn typische Nederlandse worstjes die geliefd zijn bij zowel volwassenen als kinderen. Vroeger at men vooral de ambachtelijke knakworsten die tijdens het eten een knakkend geluid maken, m…
Zwanger en cola

Zwanger en cola

Er gaan veel verhalen rond over cola tijdens de zwangerschap. Het zou miskramen kunnen opwekken, de opname van calcium blokkeren en teveel cafeïne bevatten. Ook wordt het gezegd dat cola juist helpt t…
Zwanger en champignons

Zwanger en champignons

De champignon, die in Nederland veel als groente gegeten wordt, groeit hier in Nederland heel goed. Nederland is daardoor een van de belangrijkste champignonproducerende landen van Europa. We kopen me…
Zwanger en yoghurt

Zwanger en yoghurt

Het wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap voldoende melkproducten te nemen. Melkproducten bevatten namelijk calcium, een mineraal dat essentieel is voor de ontwikkeling van het skelet en het geb…
Zwanger en blauwe kaas

Zwanger en blauwe kaas

Blauwe kaas is een schimmelkaas die geliefd is vanwege het pittige karakter van de kaas. Voor zwangere vrouwen is het niet altijd duidelijk of het veilig is om te eten, in verband met een mogelijke Li…
Zwanger en kiemgroenten

Zwanger en kiemgroenten

Kiemgroenten zien er niet alleen mooi en gezellig uit op het bord, ze zijn ook nog eens heel erg gezond. De jonge plantjes zitten namelijk vol met goede voedingsstoffen, die vrouwen tijdens de zwanger…
Zwanger en gebraden kipfilet voor de boterham

Zwanger en gebraden kipfilet voor de boterham

Sommige vleeswaren worden aan zwangere vrouwen afgeraden omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van de baby. In Nederland worden door het voedingscentrum rauwe vleeswaren en lever afgerade…
Zwanger en schepijs

Zwanger en schepijs

Tijdens een zwangerschap moet je extra voorzichtig zijn met wat je eet. Sommige producten kunnen namelijk gevaarlijke bacteriën of parasieten bevatten die bij infectie een miskraam of aangeboren afwij…
Zwanger en ontbijtspek

Zwanger en ontbijtspek

Voor sommige zwangere vrouwen is het onduidelijk of ze ontbijtspek mogen eten tijdens de zwangerschap. Het bevat namelijk veel zout, het bevat nitriet en de vraag is of het geen schadelijke bacteriën…
Zwanger en leverworst

Zwanger en leverworst

Een van de producten waar zwangere vrouwen voor gewaarschuwd worden is leverworst. Hoewel leverworst niet behoort tot de rauwe worstsoorten, schuilt er toch een gevaar in het eten van leverworst. Door…
Zwanger en biefstuk

Zwanger en biefstuk

Biefstuk eten tijdens de zwangerschap kan gevaren opleveren indien de biefstuk niet doorbakken is. Vlees van landbouwdieren kan namelijk de parasiet Toxoplasma gondii bevatten, die schade kan aanricht…
Zwanger en knoflook

Zwanger en knoflook

Knoflook is een bekende smaakmaker in vele producten. Sommige zwangere kunnen er geen genoeg van krijgen en sommigen moeten er tijdens de zwangerschap even niet aan denken. Maar knoflook dient niet al…
Zwanger en shoarma

Zwanger en shoarma

Shoarma wordt door het voedingscentrum niet afgeraden aan zwangere vrouwen. Het is immers een verhit product waarin schadelijke bacteriën en parasieten, zoals Listeria en Toxoplasma, gedood zouden moe…
Zwanger en bavarois

Zwanger en bavarois

Een zelfgemaakte bavarois wordt vaak bereid met rauwe eieren. Zwangere vrouwen worden gewaarschuwd om op te letten voor rauwe eieren vanwege het gevaar voor een voedselinfectie met Salmonella. Maar ho…
Zwanger en patat

Zwanger en patat

Sommige zwangere vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap ineens veel meer zin in patat. Redenen kunnen zijn dat je gewoonweg meer honger hebt, maar het kan bij sommige zwangere ook helpen tegen de mis…
Zwanger en kant-en-klare salades

Zwanger en kant-en-klare salades

Aan zwangere vrouwen wordt het advies gegeven om gezond en gevarieerd te eten. Voor wie 's avonds weinig tijd of zin heeft om te koken kan dit soms lastig zijn. Een kant-en-klare maaltijdsalade lijkt…
Zwanger en boterhamworst

Zwanger en boterhamworst

Bepaalde soorten vleeswaren worden tijdens de zwangerschap afgeraden. Boterhamworst bevat geen lever en is niet rauw, en komt daarom eigenlijk nooit voor op de lijst van afgeraden producten. Toch kun…
Zwanger en garnalen

Zwanger en garnalen

Voor zwangere vrouwen is het soms moeilijk om te bepalen welke vis veilig is om te eten, en welke vis je beter kan laten staan. Zo is vette vis vanwege de goede vetzuren gezond, maar kan deze ook weer…
Zwanger en Toxoplasmose

Zwanger en Toxoplasmose

Toxoplasma Gondii is een veel voorkomende parasiet die voor zwangere vrouwen heel gevaarlijk kan zijn. Hoewel de moeder bij een infectie met Toxoplasma weinig of geen ziekteverschijnselen kan hebben,…
Zwanger en groene smoothies

Zwanger en groene smoothies

Groene smoothies zijn simpel om te maken en bevatten vaak veel groente en fruit. Een glas kan tot wel de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit bevatten. Er zijn talloze varia…
Zwanger en feta

Zwanger en feta

Feta is een traditionele Griekse, witte, zachte kaas die bij velen geliefd is. Alleen bij zwangere vrouwen bestaat er vaak onduidelijkheid of een zachte kaas wel veilig is om tijdens de zwangerschap t…
Zwanger en rookworst

Zwanger en rookworst

Een rookworst is een oer-Hollands product dat in de winter vaak bij een stamppot gegeten wordt. Maar ook op een broodje of door de erwtensoep wordt de rookworst gegeten. Als je in de winter zwanger be…
Zwanger en quiche

Zwanger en quiche

Quiches bevatten vaak rauwe eieren en kaas, maar ook gerookte zalm en rauwe ham vind je regelmatig terug in quiches. Sommige zwangere vrouwen vragen zich dan ook af hoe veilig het is om tijdens de zwa…
Zwanger en eiersalade

Zwanger en eiersalade

Vaak wordt het zwangere vrouwen afgeraden om rauwe eieren te eten vanwege een gevaar op besmetting met de salmonellabacterie. Omdat er in eiersalade doorgaans geen rauwe eieren verwerkt worden, en omd…
Zwanger en oesters

Zwanger en oesters

Oesters staan bekend als een luxe product die vaak rauw worden gegeten tijdens feestdagen. Zwangere vrouwen moeten echter oppassen met het eten van rauwe oesters. Oesters kunnen namelijk besmet zijn m…
Zwanger en roquefort

Zwanger en roquefort

Het eten van rauwmelkse zachte schimmelkazen wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat rauwe melk besmet kan zijn met Listeria, een bacterie die tijdens de zwangerschap kan zorgen voor…
Zwanger en zoetstoffen

Zwanger en zoetstoffen

Over zoetstoffen gaan veel verhalen te ronde. Er komen steeds weer nieuwe zoetstoffen op de markt en van sommige zoetstoffen wordt beweerd dat ze schadelijk voor de gezondheid zijn. Vooral als je zwan…
Zwanger en pannenkoeken

Zwanger en pannenkoeken

Tijdens de zwangerschap wordt er geadviseerd om op te passen met het eten van bepaalde producten. Vooral etenswaar dat langere tijd in de koeling bewaard wordt kan gevaarlijk zijn, omdat het besmet ka…
Zwanger en salami

Zwanger en salami

Er bestaan veel lijsten van voedingsmiddelen die wel en niet gegeten mogen worden als je zwanger bent. Op deze lijsten kom je geregeld salami tegen. Salami is een worstsoort waarin rauw vlees verwerkt…
Zwanger en rauwe ham

Zwanger en rauwe ham

Tijdens de zwangerschap moet er extra voorzichtig met voedsel worden omgegaan. Sommige producten kunnen vanwege gevaren voor het ongeboren kind beter niet gegeten worden. Een voorbeeld daarvan is rauw…
Zwanger en haring

Zwanger en haring

Haring is een populaire vissoort die op veel verschillende wijzen gegeten wordt. Vanwege de vitamine en goede vetten is haring ook nog eens heel gezond, en daardoor zeer geschikt voor zwangere vrouwen…
Zwanger: voordelen en risico's van groente en fruit

Zwanger: voordelen en risico's van groente en fruit

Groente en fruit zijn belangrijke bronnen van vitaminen en mineralen en bevatten daarnaast vaak ook veel voedingsvezels. Dit maakt groente en fruit onmisbaar in het voedingspatroon van een zwangere vr…
Zwanger en parmezaanse kaas

Zwanger en parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas is een van de duurste kazen ter wereld, mede dankzij de lange rijping van de kaas. Parmezaan wordt gemaakt van rauwe melk, waardoor sommige zwangere vrouwen de kaas liever niet eten.…
Gevaren van honing voor baby's

Gevaren van honing voor baby's

Dat honing gevaarlijk kan zijn voor baby's is inmiddels bekend. Doordat het maagdarmstelsel bij baby's nog niet goed is ontwikkeld kan het zuigelingenbotulisme veroorzaken. Botulisme is erg gevaarlijk…
Zwanger en mascarpone

Zwanger en mascarpone

Mascarpone is een heerlijk romige verse kaas die zich leent voor gebruik in romige gerechten als risotto of in desserts. Een bekend gerecht met mascarpone is tiramisu, een dessert dat niet zomaar door…
Zwanger en rabarber

Zwanger en rabarber

Rabarber is een heerlijke groente die in de zomer vaak gegeten wordt als toetje. Zo'n tien procent van de vrouwen heeft tijdens de zwangerschap een grotere behoefte aan zure voedingsmiddelen zoals rab…
Zwanger en boerenkaas

Zwanger en boerenkaas

Boerenkaas is een Hollandse harde kaas gemaakt op de boerderij van rauwe melk. Omdat de kaas een gegarandeerde traditionele specialiteit is, mag boerenkaas alleen zo heten als de kaas gemaakt is van r…
Zwanger en gorgonzola

Zwanger en gorgonzola

Het wordt afgeraden om tijdens een zwangerschap zachte blauwader- of blauwschimmelkazen te eten die gemaakt zijn van rauwe melk. Het bekende Italiaanse kaasje gorgonzola wordt in sommige gevallen van…
Zwanger en frambozen

Zwanger en frambozen

Frambozen zijn lekkere en gezonde vruchten die makkelijk in de tuin kunnen groeien. Een minpuntje is dat de planten gevoelig zijn voor virussen, ziektes en beestjes, zoals het mozaïkvirus of de frambo…
Zwanger en visolie

Zwanger en visolie

Het wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap ten minste een keer per week een portie vette vis te eten. De vetten uit de vis, ook wel de visolie genoemd, hebben zwangere vrouwen namelijk hard nodig…
Zwanger en ontbijtkoek

Zwanger en ontbijtkoek

Ontbijtkoek of peperkoek wordt vaak als tussendoortje gegeten. Het wordt vanwege het lage vetgehalte beschouwd als een gezond tussendoortje. Daarnaast wordt het wel eens aangeraden aan zwangere vrouwe…
Zwangerschap, gevaren van afgeraden producten eten

Zwangerschap, gevaren van afgeraden producten eten

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal producten die beter niet gegeten kunnen worden, omdat ze mogelijk schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Voor velen is het niet precies duidelijk we…
Zwanger en tonijn

Zwanger en tonijn

Er bestaan nogal wat onduidelijkheden over het eten van tonijn tijdens de zwangerschap. Er wordt vaak alleen gefocust op de bacteriologische veiligheid van voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap. Om…
Zwanger en gekookte ham

Zwanger en gekookte ham

Gekookte ham is een vleeswaar dat veel op de boterham gegeten wordt. Tijdens de zwangerschap worden bepaalde vleeswaren afgeraden omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren baby. De risicoprodu…
Zwanger en avocado

Zwanger en avocado

Avocado's liggen al sinds de jaren tachtig in de schappen van de Nederlandse supermarkten, maar zijn anno 2017 hipper dan ooit. Avocado's worden niet meer alleen door een salade gegeten, maar ze worde…
Zwanger en rosbief

Zwanger en rosbief

Rosbief is een mooi, mager stuk rood vlees dat vaak als boterhambeleg gegeten wordt. Omdat rosbief van binnen nog rood is, wordt het afgeraden om dit te eten tijdens de zwangerschap. Rauw vlees bevat…
Zwanger en vis eten

Zwanger en vis eten

Vis is gezond, en dit geldt nog meer voor zwangere vrouwen. Toch eten zwangere vrouwen vaak te weinig vis. Er bestaan namelijk vele misvattingen over het eten van vis tijdens de zwangerschap, waardoor…
Zwanger en aardbeien

Zwanger en aardbeien

Het eten van aardbeien is gezond voor zwangere vrouwen. Aardbeien zijn namelijk lekker, bevatten relatief weinig suiker en zijn caloriearm. Daarnaast bevatten ze veel vitamine C en foliumzuur. Toch is…
Zwanger en zalm

Zwanger en zalm

Zalm is een heel veelzijdige vissoort. Naast bakken, stomen en grillen van een stuk verse zalm, wordt zalm ook vaak koud of warm gerookt. Daarnaast wordt het rauw verwerkt in sushi, sashimi of zalmtar…
Zwanger en kefir

Zwanger en kefir

Het eeuwenoude drankje kefir wordt vaak gedronken vanwege de gezondheidsvoordelen. Het bevat goede bacteriën en daardoor probiotische eigenschappen. Maar dezelfde bacteriën en gisten die zorgen voor d…
Zwanger en spinazie

Zwanger en spinazie

Van spinazie wordt vaak gezegd dat je er sterk van wordt. Het is dan ook een gezonde groente boordevol vitaminen en mineralen. Toch kleven er ook nadelen aan spinazie, waarvoor zwangere vrouwen moeten…
Zwanger en pepernoten of kruidnoten

Zwanger en pepernoten of kruidnoten

Pepernoten behoren tot de meest bekende Sinterklaaslekkernijen. Daar waar pepernoten vroeger bestonden uit anijsachtige brokken taaitaai, worden er tegenwoordig de krokante kruidnootjes mee bedoeld. Z…
Zwanger en kruidenthee

Zwanger en kruidenthee

Kruidenthee is een lekkere en gezonde drank doordat kruidenthee geen suiker bevat. Daarbij bevat kruidenthee geen cafeïne en hebben sommige kruiden een geneeskrachtige werking. Toch is het verstandig…
Zwanger en rookvlees

Zwanger en rookvlees

Rookvlees is een vleeswaar dat rauw gegeten wordt. Het is houdbaar gemaakt door het zouten, drogen en roken. Over het eten van rookvlees tijdens de zwangerschap bestaat veel verwarring. Rookvlees is n…
Zwanger en pizza

Zwanger en pizza

Tijdens de zwangerschap wordt aan vrouwen geadviseerd om sommigen producten niet te eten omdat deze mogelijk gevaarlijke bacteriën of parasieten kunnen bevatten. Hierdoor kan men tijdens de zwangersch…
Zwanger en light frisdranken

Zwanger en light frisdranken

In light frisdranken worden suikers vervangen door zoetstoffen. De zoetstoffen die worden gebruikt staan sinds de 21ste eeuw in een kwaad daglicht. Er zijn natuurlijke alternatieven gekomen voor mense…
Zwanger en zalmsalade

Zwanger en zalmsalade

Zwangere vrouwen moeten oppassen met het eten van vacuüm verpakte rauwe zalm. Hiervoor wordt gewaarschuwd door verschillende instanties zoals het voedingscentrum. Over het eten van zalmsalade tijdens…
Zwanger en blue stilton

Zwanger en blue stilton

De Engelse blauwschimmelkaas blue stilton is een kaas die vanwege de beschermende oorsprongsbenaming aan een bepaalde bereidingswijze moet voldoen om blue stilton te mogen heten. Een daarvan is dat de…
Zwanger en roomkaas

Zwanger en roomkaas

Tijdens een zwangerschap moeten vrouwen opletten met het eten van sommige kazen. Hoewel vele kazen gewoon veilig gegeten kunnen worden, zijn er ook sommige soorten die gevaarlijk kunnen zijn tijdens d…
Zwanger en mozzarella

Zwanger en mozzarella

Mozzarella is een Italiaans kaasje dat warm of koud gegeten kan worden. Omdat het een zachte kaas is, zijn er veel vrouwen die twijfelen of het tijdens de zwangerschap wel veilig is om te eten. Zachte…
Zwanger en milkshakes

Zwanger en milkshakes

Een milkshake is een lekker verfrissende drank die zeer onschuldig lijkt. Maar omdat een milkshake gevoelig kan zijn voor bacteriegroei, kan het gevaarlijk zijn om tijdens de zwangerschap te drinken.…
Zwanger en ossenworst

Zwanger en ossenworst

Ossenworst is een rauwe worstsoort die in Nederland veel als broodbeleg gebruikt wordt. In België wordt ossenworst ook wel als maaltijd gegeten. Omdat de worst rauw is en weinig bewerkingen heeft onde…
Zwanger en softijs

Zwanger en softijs

Zwangere vrouwen kunnen tijdens een warme zomerdag nogal eens behoefte hebben aan een verfrissend ijsje. Maar juist tijdens een zwangerschap moeten vrouwen extra voorzichtig zijn bij de keuze van het…
Zwanger en groene thee

Zwanger en groene thee

Groene thee wordt van oorsprong veel in China en Japan gedronken, maar tegenwoordig wordt er ook veel groene thee in het westen gedronken. In 2010 bestond al bijna tien procent van de in Nederland geï…
Zwanger en zout

Zwanger en zout

Een overmatig gebruik van zout kan beter vermeden worden tijdens de zwangerschap. Zout kan namelijk voor vervelende bijwerkingen zorgen, zoals dikke enkels en een verhoogde bloeddruk. Als je zwanger b…
Zwanger en gerookte zalm

Zwanger en gerookte zalm

Veel zwangere vrouwen mijden gerookte zalm omdat dit product gevaarlijk zou kunnen zijn voor het ongeboren kind. Dit advies is niet voor niets: maar liefst 15 procent van de vacuüm verpakte gerookte z…
Zwanger en vitamine D

Zwanger en vitamine D

Tijdens de zwangerschap wordt er aanbevolen om 10 microgram vitamine D te nemen naast je gewone voeding. De reden hiervan is niet omdat zwangere vrouwen een verhoogde behoefte hebben aan vitamine D, m…
Zwanger en veranderde eetlust

Zwanger en veranderde eetlust

Bijna vijfentachtig procent van de zwangere vrouwen heeft er wel last van, zin in heel ander eten dan dat ze normaal gesproken eten. Een veel gehoorde voorkeur zijn de augurken. Er wordt vaak aangenom…
Zwanger en kruiden en specerijen

Zwanger en kruiden en specerijen

Nog steeds bestaat er veel onzekerheid over het eten van kruiden en specerijen tijdens de zwangerschap. Veel kruiden en specerijen kunnen geen kwaad, maar sommige soorten bevatten stoffen als estragol…
Zwanger en drop

Zwanger en drop

Drop is een geliefde lekkernij in Nederland en er wordt jaarlijks gemiddeld twee kilo per persoon van gegeten. De echte dropliefhebbers moeten echter oppassen, en dan met name tijdens de zwangerschap.…
Zwanger en chocolade

Zwanger en chocolade

Veel zwangere vrouwen hebben vaak extra veel trek in chocolade. Hoewel we allemaal weten dat je tijdens je zwangerschap gezond en verantwoord moet eten, lijkt een stukje chocolade wel te kunnen. Uit v…
Risico's van bacteriën en parasieten tijdens de zwangerschap

Risico's van bacteriën en parasieten tijdens de zwangerschap

In Nederland heeft het voedingscentrum een lijst uitgegeven met voedingsmiddelen die wel en niet toegestaan zijn tijdens de zwangerschap. Veel zwangere vrouwen houden zich hieraan zonder zich te reali…
Zwanger en wijn

Zwanger en wijn

Dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap niet verstandig is, wordt vaak genoeg verteld. Er zijn genoeg wetenschappelijke studies die dit bewijzen. Toch is er in een aantal studies ook aangetoond da…
Zwanger en boter

Zwanger en boter

Het wordt aan zwangere vrouwen vaak aanbevolen om brood te besmeren met margarine of roomboter om zo voldoende vitamine D binnen te krijgen. Er wordt bijna nooit bij verteld dat boter tijdens de zwang…
Zwanger en koffie

Zwanger en koffie

Veel mensen starten de dag met een kopje koffie. Mensen hebben het nodig om wakker te worden. Maar steeds meer onderzoeken wijzen uit dat koffie tijdens de zwangerschap wel eens gevaarlijk zou kunnen…
Zwanger en sushi

Zwanger en sushi

Sushi wordt vaak afgeraden voor zwangere vrouwen. Dit is erg jammer omdat sushi juist erg gezond kan zijn voor de zwangere vrouw en de ongeboren baby. Daarbij zijn het ook maar enkele soorten sushi di…
Zwanger en kaas

Zwanger en kaas

Veel zwangere vrouwen eten geen buitenlandse kaas tijdens de zwangerschap uit angst voor de beruchte Listeria bacterie. Als er echter goed naar het bereidingsproces van de kaas gekeken wordt, blijkt d…
Zwanger en filet americain

Zwanger en filet americain

Filet americain is een veel gegeten soort broodbeleg. Tijdens een zwangerschap is het echter niet verstandig om te eten, omdat het is gemaakt van rauw rundvlees. Zwangere vrouwen lopen hierdoor de kan…
Zwanger en paling

Zwanger en paling

De paling behoort tot de vette vissoorten die vanwege de omega 3-vetten, vitamines en mineralen gezond zijn om te eten. Paling wordt, in tegenstelling tot zalm, vrijwel altijd verhit waardoor het in v…
Zwanger en paté

Zwanger en paté

Paté is een smeerbaar en smeuïge vleessoort die in Nederland vaak op brood gegeten wordt. In België wordt het gerecht vaker gegeten als maaltijd. Paté is voor zwangere vrouwen niet altijd een verstand…
Zwanger en makreel

Zwanger en makreel

Tijdens een zwangerschap moeten vrouwen oppassen met het eten van sommige vissoorten. Vooral roofvissen en gerookte vis staan op het lijstje met gevaarlijke vissoorten. Makreel is een roofvis die vaak…
Zwanger en energiedranken

Zwanger en energiedranken

De markt voor energiedranken is van het jaar 2000 tot 2015 enorm gestegen. Ze worden vaak gedronken om fitter te blijven en vermoeidheid tegen te gaan. Maar energiedranken kunnen ook negatieve effecte…
Zwanger en verse vruchtensappen

Zwanger en verse vruchtensappen

Verse vruchtensappen, zoals verse sinaasappelsap, zijn lekker, verfrissend en gezond. Het lijkt een ideaal drankje voor zwangere vrouwen om op een verantwoorde manier de dorst te lessen. Toch zijn de…
Zwanger en chorizo

Zwanger en chorizo

Chorizo is een geliefde pittige worstsoort die door velen gewaardeerd wordt. Voor zwangere vrouwen is het vaak onduidelijk of het wel veilig is om chorizo tijdens de zwangerschap te eten. Deze onduide…
Zwanger en kaneel

Zwanger en kaneel

Zwangere vrouwen moeten oppassen met het eten van kaneel of producten waarin kaneel is verwerkt. Het gevaar schuilt hem in de twee schadelijke stoffen die in kaneel zitten, namelijk coumarine en safro…
Zwanger en appeltaart

Zwanger en appeltaart

De kans is groot dat een lekker stuk appeltaart er wel in gaat als je zwanger bent. Toch kan te veel appeltaart voor zwangere vrouwen schadelijke gevolgen hebben. Niet alleen omdat het te veel vet en…
Zwanger en barbecue

Zwanger en barbecue

Vaak wordt er op warme zomerdagen volop gebarbecued. Barbecueën gebeurt vaak met een gezelschap, er worden gasten uitgenodigd en er wordt een gezellige gebeurtenis van gemaakt. Het is zeker niet leuk…
Zwanger en Listeria

Zwanger en Listeria

Listeria monocytogenes behoort tot een van de belangrijkste voedselinfectanten in West-Europa. De ziekteverwekkende bacterie is vooral gevaarlijk voor zwangeren, maar ook voor jongeren kinderen, ouder…
Zwanger en geitenkaas

Zwanger en geitenkaas

Geitenkaas wordt weleens afgeraden voor zwangere vrouwen. Ook wordt er weleens van geitenkaas gezegd dat deze veel bacteriën kan bevatten. De meeste van deze beweringen zijn wat achterhaald. Geitenkaa…
Zwanger en mosselen

Zwanger en mosselen

Er wordt nogal eens gedacht dat het eten van mosselen tijdens de zwangerschap gevaarlijk kan zijn. In de meeste gevallen is dit niet waar en kunnen zwangere vrouwen gewoon genieten van een portie moss…
Zwanger en mayonaise

Zwanger en mayonaise

Bij sommige vrouwen bestaat er twijfel of ze mayonaise mogen eten tijdens de zwangerschap. Industrieel gemaakte mayonaise is veilig vanwege de hygiënische bereiding en het gebruik van veilige ingredië…
Zwanger en ananas

Zwanger en ananas

Ananas is een lekkere en gezonde vrucht die tijdens de zwangerschap prima gegeten kan worden. Toch bestaan er geruchten dat ananas tijdens de zwangerschap gevaarlijk zou kunnen zijn. Het zou volgens o…
Zwanger en honing

Zwanger en honing

Honing is gevaarlijk voor baby's. Honing kan namelijk clostridiumsporen bevatten die in de nog niet goed ontwikkelde darmen van baby's kunnen uitgroeien tot toxineproducerende bacteriën. Hoewel deze k…
Zwanger en noten

Zwanger en noten

Noten hebben een hoge voedingswaarde en zijn erg gezond. Toch bestaat er veel verwarring of noten tijdens de zwangerschap wel gegeten moeten worden. Er zijn vaak onduidelijkheden over de gevolgen voor…
Zwanger en pindakaas

Zwanger en pindakaas

Over pindakaas eten tijdens de zwangerschap zijn veel tegenstrijdige adviezen. Pindakaas bevat gezonde vetten, vitamines en mineralen die je tijdens de zwangerschap extra hard nodig hebt. Maar aan de…
Zwanger en brie

Zwanger en brie

Brie is een populaire kaassoort onder de Nederlanders, maar is voor zwangere vrouwen niet altijd veilig om te eten. Hoewel verreweg de meeste soorten brie uit de supermarkt gewoon veilig zijn, zijn er…
Zwanger en eieren

Zwanger en eieren

Het wordt aan alle zwangere vrouwen aangeraden, "eet geen rauwe eieren of producten van rauwe eieren". De reden achter dit advies wordt echter vaak niet vermeld. Het gevaar van het eten van eieren val…
Gepubliceerd door Mrst op 28-11-2014, laatst gewijzigd op 29-06-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.