Gezond en lekker bakken
Bakkerijproducten zijn erg populair, de winkels liggen er vol mee en er zijn talloze kookboeken te vinden met lekkere taarten koekjes pizza of quiches. Het is alleen jammer dat deze producten en recepten vaak ongezond zijn en daardoor maar af en toe gegeten kunnen worden. Met deze tips en lekkere recepten kan daar verandering in komen.
Geschiedenis van het bakken
Het makken van bakkerijproducten werd al ver voor onze jaartelling gedaan. Zo werd er in de tijd van de Egyptenaren er al brood gebakken. Men deed dit door een restje deeg te bewaren en deze de volgende dag aan het verse deeg toe te voegen. Hierdoor ging het verse deeg rijzen en kreeg men een luchtig brood. Vanaf het jaar 1.000 werd suiker steeds bekender. Men is toen ook begonnen met zoete bakkerijproducten. In de middeleeuwen begon met echt met het bakken van vele lekkernijen, zoals koek en cake. Sindsdien zijn er vele nieuwe en lekkere zoete, maar ook hartige bakkerij recepten bijgekomen.
Gezond bakken
Veel van deze lekkernijen zijn door de jaren heen steeds ongezonder geworden. Zo gebruikte ze bijvoorbeeld vroeger nog hele granen terwijl tegenwoordig vaak de granen gepeld worden waardoor veel waardevolle voedingsstoffen verloren gaan. Ook zijn er door de komst van de suikerindustrie veel meer zoete producten gemaakt. Hierdoor is de consumptie van suiker gestegen. Suiker levert voornamelijk "lege" calorieën en kan tandbederf veroorzaken. De laatste jaren maakt men zich vooral druk om de hoeveelheid slechte verzadigde vetten die ons voedsel zitten. In bakkerijproducten worden vaak geharde vetten gebruikt. Bij het harde van deze vetten ontstaan verzadigde en transvetten. Deze vetten zijn slecht voor de gezondheid van de mens. Voornamelijk het transvet verhoogd het slechte LDL cholesterol.
Ongezonde ingrediënten vervangen
Door de ongezonde ingrediënten te vervangen met gezonde ingrediënten kunnen de bakkerijproducten weer gezond gemaakt worden. In veel gevallen ga je dan ook weer terug naar de oorsprong van het product. Vroeger werd er namelijk brood gebakken van hele granen en werden de quiches gemaakt van eieren met melk in plaats van room en spek. Een aantal tips volgen hier:
Bloem
Bij de productie van tarwebloem worden ruim 90% van de vitaminen, 80% van de mineralen en 95% van de vezels eruit gehaald. Deze stoffen heeft het lichaam juist hard nodig. Bloem zal door het lichaam snel omgezet worden tot suiker, dit veroorzaak een hoge suikerpiek na het eten van producten met tarwebloem. Een gevolg is dat je lichaam snel insuline gaat aanmaken en het suikerspiegel weer snel daalt, wat resulteert in een nieuw hongergevoel. Dus naast dat bloem weinig waardevolle voedingsstoffen bevat, kan het ook leiden tot te veel eten en dus overgewicht. Vervang de bloem dus liever door volkorenmeel, amandelmeel, havermout of boekweit. Deze soorten bevatten namelijk veel meer vezels. Door deze vezels krijg je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel teveel zal eten. Daarnaast zorgen ze voor een goede darmperistaltiek en zal het bloedsuikerspiegel door de tragere opname minder snel stijgen. Ook bevatten de meelsoorten nog alle waardevolle vitamines en mineralen. Probeer zoveel mogelijk te variëren tussen de meelsoorten. Iedere meelsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Bij variatie tussen de meelsoorten profiteer je van al deze gezonde eigenschappen.
Suiker
Suiker bevatten geen gezonde voedingsstoffen, maar alleen koolhydraten. Omdat suikers zo snel te verteren zijn door ons lichaam, vullen ze de maag niet en zullen dus geen honger stillen. Daarnaast hebben ze een slechte invloed op de tanden. Bacteriën in onze mond zetten de suikers om in zuren die de tanden kunnen aantasten. Suiker kan je vervangen door meer natuurlijke zoete ingrediënten als rozijnen, dadels, fruit, honing of ruwe rietsuiker. Deze ingrediënten bevatten naast suiker namelijk ook nog waardevolle voedingsstoffen zoals vitamine en mineralen. Rozijnen, dadels en fruit zijn daarnaast ook een goede bron van vezels. Probeer de hoeveelheid suiker in de recepten altijd minimaal te houden.
Vet
Geharde vetten en roomboter bevatten veel verzadigde vetten en soms ook transvetten. Waarom deze vetten slecht zijn is eerder al benoemd. Geharde margarines of roomboter kan je vervangen door gezondere vetten zoals kokosvet of vloeibare olie, Olie bevat voornamelijk de langere onverzadigde vetten, welke essentieel zijn voor het lichaam. De verzadigde vetten in kokos bestaan voornamelijk uit middellange vetzuurketen. Deze vetzuren hebben een positief effect op ons metabolisme, omdat dit hierdoor versnelt wordt. Ook yoghurt of kwark kan een deel van het vet vervangen.
Gezonde bakkerij recepten
Je vindt hier lekkere en gezonde bakkerij producten zoals cakes, quiches, pizza's, tosti's, taarten, gebakjes en pannenkoeken. In al deze recepten zijn bovenstaande tips toegepast en je kunt ze dus zonder schuldgevoel eten. Daarbij bevatten de recepten vaak ook nog ingrediënten die je gezondheid een extra "boost" geven, zoals walnoten, rauwe cacao en vette vis. Eet smakelijk.