Bloedluizen, mijten, luizen en vlooien bij kippen
Luizen, mijten en vlooien kunnen een heuse plaag zijn voor kippen. In 2017 had zelfs vierennegentig procent van de pluimveebedrijven last had van bloedluis. Voor de bestrijding is het handig om eerst de parasieten te herkennen zodat je weet om welke soort het gaat. Pas daarna kun je doeltreffend de ongewenste gasten bestrijden. Tenslotte zijn er maatregelen ter voorkoming van de parasieten. Deze bestaan meestal uit het goed schoon houden van het hok, gelegenheid geven voor een stofbad en het strooien van bepaalde gedroogde planten die de parasieten kunnen verjagen.
Parasieten bij kippen
Er zijn verschillende parasieten die kippen kunnen kwellen. De meest voorkomende parasiet bij kippen, en gelijk ook de vervelendste soort, zijn bloedluizen. De bloedluis is eigenlijk geen luis, maar een mijt en wordt ook wel rode vogelmijt of vogelluismijt genoemd. Naast mijten hebben kippen ook vaak last van luizen, waarvan er zes soorten bestaan die op kippen leven. Tenslotte kunnen ook vlooien de kippen tot last zijn.
Invloed op de gezondheid
Ze parasiteren de kippen door te leven van het bloed, huidschilfers of veren van de kippen. Dit veroorzaakt vaak jeuk en irritatie. De kippen gaan de jeuk tegen door in het verenpak te pikken en te krabben. Hierdoor kan de huid nog meer beschadigen en bestaat er kans op infectie. Parasieten die bloed zuigen bij de kippen kunnen tevens zorgen voor bloedarmoede, waardoor de kip zwak en duf kan worden. In sommige gevallen kunnen kippen hieraan zelfs overlijden.
Herkennen, bestrijden en voorkomen
Voor een goede behandeling of bestrijding moeten de parasieten eerst herkend worden. Ze zijn te herkennen aan verschillende uiterlijke kenmerken, maar ook het gedrag van de kippen kan soms verraden of de kippen last van luizen, mijten of vlooien hebben. Luizen en vlooien hebben zes poten, waarbij vlooien vaak erg bewegelijk zijn en wegspringen, terwijl luizen nauwelijks bewegen en op de huid of tussen de veren van de kip blijven zitten. Mijten, zoals bloedluis, hebben 8 poten en zijn alleen 's nachts actief. Overdag zitten ze verstop tussen naden en kieren van het hok.