Mrst » Specials » Parasieten bij kippen

Bloedluizen, mijten, luizen en vlooien bij kippen

Bloedluizen, mijten, luizen en vlooien bij kippen Luizen, mijten en vlooien kunnen een heuse plaag zijn voor kippen. In 2017 had zelfs vierennegentig procent van de pluimveebedrijven last had van bloedluis. Voor de bestrijding is het handig om eerst de parasieten te herkennen zodat je weet om welke soort het gaat. Pas daarna kun je doeltreffend de ongewenste gasten bestrijden. Tenslotte zijn er maatregelen ter voorkoming van de parasieten. Deze bestaan meestal uit het goed schoon houden van het hok, gelegenheid geven voor een stofbad en het strooien van bepaalde gedroogde planten die de parasieten kunnen verjagen.

Parasieten bij kippen

Er zijn verschillende parasieten die kippen kunnen kwellen. De meest voorkomende parasiet bij kippen, en gelijk ook de vervelendste soort, zijn bloedluizen. De bloedluis is eigenlijk geen luis, maar een mijt en wordt ook wel rode vogelmijt of vogelluismijt genoemd. Naast mijten hebben kippen ook vaak last van luizen, waarvan er zes soorten bestaan die op kippen leven. Tenslotte kunnen ook vlooien de kippen tot last zijn.

Invloed op de gezondheid

Ze parasiteren de kippen door te leven van het bloed, huidschilfers of veren van de kippen. Dit veroorzaakt vaak jeuk en irritatie. De kippen gaan de jeuk tegen door in het verenpak te pikken en te krabben. Hierdoor kan de huid nog meer beschadigen en bestaat er kans op infectie. Parasieten die bloed zuigen bij de kippen kunnen tevens zorgen voor bloedarmoede, waardoor de kip zwak en duf kan worden. In sommige gevallen kunnen kippen hieraan zelfs overlijden.

Herkennen, bestrijden en voorkomen

Voor een goede behandeling of bestrijding moeten de parasieten eerst herkend worden. Ze zijn te herkennen aan verschillende uiterlijke kenmerken, maar ook het gedrag van de kippen kan soms verraden of de kippen last van luizen, mijten of vlooien hebben. Luizen en vlooien hebben zes poten, waarbij vlooien vaak erg bewegelijk zijn en wegspringen, terwijl luizen nauwelijks bewegen en op de huid of tussen de veren van de kip blijven zitten. Mijten, zoals bloedluis, hebben 8 poten en zijn alleen 's nachts actief. Overdag zitten ze verstop tussen naden en kieren van het hok.
Bloedluizen (rode vogelmijt) bij kippen bestrijden

Bloedluizen (rode vogelmijt) bij kippen bestrijden

Bloedluizen bij kippen vormen een groot probleem. In 2017 hebben naar schatting zo'n 94 procent van de Nederlandse kippenboerderijen er last van gehad. De schade hiervan bedraagt jaarlijks zo'n 11,5 m…
Coccidiose bij kippen herkennen, behandelen en voorkomen

Coccidiose bij kippen herkennen, behandelen en voorkomen

Coccidiose is een kippenziekte die in de pluimvee-industrie veel voorkomt. Maar ook hobbyfokkers kunnen er mee te maken krijgen. Coccidiose kan zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de kip. De z…
Kalkpoten en kalkpootmijt bij kippen behandelen

Kalkpoten en kalkpootmijt bij kippen behandelen

Kalkpoten kunnen voor kippen erg pijnlijk zijn en onbehandelde kalkpoten kunnen zelf leiden tot blijvende schade, zoals het verlies van een teen of poot. Als kalkpoten tijdig herkend worden zal een go…
Soorten luizen bij kippen herkennen, behandelen en voorkomen

Soorten luizen bij kippen herkennen, behandelen en voorkomen

Veel kippen zullen een keer in hun leven in aanraking komen met luizen. Vooral in de zomer kunnen de kleine parasieten een echte plaag vormen waarbij ze veelvuldig op de kippen aanwezig zijn. De versc…
Soorten mijten bij kippen herkennen, behandelen en voorkomen

Soorten mijten bij kippen herkennen, behandelen en voorkomen

Mijten zijn, net als luizen en vlooien, vervelende parasieten die de gezondheid en het welzijn van de kippen kunnen schaden. Sommige mijten, zoals de rode vogelmijt, ook wel bloedluis genoemd, zijn mo…
Soorten wormen bij kippen herkennen, behandelen en voorkomen

Soorten wormen bij kippen herkennen, behandelen en voorkomen

Kippen kunnen makkelijk besmet worden met de eitjes van wormen waardoor ze regelmatig last van wormen kunnen hebben. Het vinden van wormen in de ontlasting, of in het hok is dan ook iets waar veel kip…
Teken bij kippen herkennen, verwijderen en bestrijden

Teken bij kippen herkennen, verwijderen en bestrijden

Vooral kippen die in een bosrijke omgeving wonen en vrij rond scharrelen kunnen weleens last ondervinden van teken. Het is bijna onmogelijk om teken in de omgeving te bestrijden, maar ze kunnen wel ge…
Vlooien bij kippen herkennen, behandelen en voorkomen

Vlooien bij kippen herkennen, behandelen en voorkomen

Niet alleen honden en katten hebben last van vlooien, ook kippen kunnen de bewegelijke parasieten bij zich dragen. Vlooien op kippen komen vaak voor tijdens warme zomerdagen en zijn van een ander soor…
Gepubliceerd door Mrst op 18-06-2018, laatst gewijzigd op 25-06-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay